Îmi doresc să ajut oamenii să se regăsească, să se vindece [Veronica Mathew – Nirvana Yoga Romania ]

Îmi doream de ceva vreme să intru în contact cu acea persoană care să îmi prezinte yoga așa cum este ea – vindecătoare, iar acea persoană s-a întâmplat să fie Veronica Mathew, fondatoarea Nirvana Yoga România. În afara faptului că am simțit pe pielea mea ce înseamnă yoga (prenatală, în cazul meu) printr-o ședință care m-a ajutat să dorm ca un om lipsit de griji, un plus care m-a convins că ar trebui să practic yoga pe termen lung îl reprezintă și răspunsurile pline de înțelepciune ale Veronicăi.

Bună, Veronica! Mă bucur să facem acest interviu împreună. Vreau să începem, așa cum se spune, cu începutul. Ce este, când a luat naștere și ce înseamnă Nirvana Yoga?

Sistemul Nirvana Yoga a fost fondat de Guru Madhavacharyan prin mai mult de 50 de ani de penitență. Este un sistem complet de practici și tehnici yoga, care au menirea să ajute fiecare om să elimine negativitatea interioară și să atingă o stare de echilibru și calm.

Nirvana Yoga este drumul pe care fiecare suflet trebuie să îl parcurgă pentru a se contopi cu energia primordială, Dumnezeu. Această contopire are loc în momentul în care facem practicile de yoga: primim energia universală în suflet, aceasta elimină treptat energia negativă acumulată în interior (stres, tensiune, gelozie, ignoranță etc). Astfel, sufletul devine pur din nou și poate acționa ca instrument pentru ca această energie să circule.

Scopul fiecărui suflet, odată ce atinge acea stare de pace și dragoste interioară, este de a da mai departe învățătura și înțelepciunea găsite prin călătoria de transformare interioară.

Astfel, ajutăm familia, comunitatea, țara și lumea în care trăim. Este vorba de amprenta pozitivă pe care fiecare din noi trebuie să o lăsăm. Este datoria fiecăruia dintre noi.

Când ai simțit pentru prima oară această chemare?

Am început să practic yoga acum 9 ani și mi s-a părut extraordinar sentimentul de bine pe care îl simțeam după practică. Treptat, practicând, am început să simt că aș vrea să devin profesoară de yoga și în 2014 am călătorit în Ashramul Thapovanam, în Kerala, pentru a petrece 3 luni alături de o comunitate de yoghini și pentru a învâța ce înseamnă yoga.

Ceea ce am primit a fost mult mai mult decât mă așteptam: am primit sens, mi-am găsit chemarea și am înțeles ce vreau să fac pentru tot restul vieții.

Îmi doresc să ajut oamenii să se regăsească, să se vindece, să se înțeleagă pe sine, în contextul unei lumi care ne trage cât mai departe de esența noastră cu fiecare ocazie.

Prin practica de Nirvana Yoga am înțeles că: All are one. All are in. All are equal. Tot ceea ce simțim, vedem, auzim ca negativ își are în primul rând sursa în interior.

Doar atunci când eliminăm energia negativă interioară putem înțelege că suntem cu toții egali, indiferent de rasă, regiune geografică, sex sau religie.

Toate cele care ne despart țin de minte, iar odată ce eliminăm negativitatea din ea, rămâne doar dragoste, răbdare, empatie, claritate mentală. Partea din noi care este de la Dumnezeu.

Ce înseamnă pentru tine YOGA?

Etimologic, yoga vine din cuvântul Sanskrit ‘yuj’, care înseamnă ‘uniune’. Este vorba de uniunea dintre energia sufletească și energia universală, Dumnezeu. Așa că yoga nu are de fapt valență personală, este un instrument prin care are loc această uniune.

Îți pot vorbi însă despre beneficiile pe care le-am primit prin practică, ele sunt multe și profunde:

 • Am reușit să elimin anxietatea, stresul și instinctele colerice cu care m-am luptat o viață întreagă până la vârsta de 28 de ani.
 • Am puține gânduri în general, mă pot concentra foarte bine pe ce am de făcut, sunt prezentă la fiecare acțiune și abandonez gândurile negative, detașându-mă de ele de fiecare dată când le simt.
 • Am o meserie pe care o iubesc și pe care o fac cu mult drag.
 • Am întemeiat o familie bazată pe valorile și principiile de viață ale Nirvana Yoga. Atât eu cât și soțul meu călătorim în aceeași direcție și înțelegem că smerenia și închinarea în fața lui Dumnezeu sunt lucrurile de care avem nevoie pentru a avea o viață liniștită. Închinarea sau abandonul este cea mai puternică unealtă de dezvoltare personală. Prin ea renunți conștient la fiecare gând negativ, pornire negativă, ego. Am învățat să nu proiectăm unul pe celălalt negativitatea interioară, ci să renunțăm voit la ea de fiecare dată când o simțim în interior. Înainte de nunta din Ashram, Guruji ne-a spus așa: “Să vă iubiți întotdeauna, să vă respectați unul pe celălalt și să nu vă reprosați niciodată nimic. Acceptați-vă exact așa cum sunteți. Și astfel veți putea avea o viață minunată împreună.”

Care consideri că sunt principalele motive pentru care o persoană, indiferent de sex, ar trebui să practice yoga?

Abilitatea noastră de a face față stresului, provocărilor pe care le întâlnim la fiecare pas nu este hotărâtă de genul masculin sau feminin. Ea este în funcție de nivelul nostru energetic, adică nivelul energetic al sufletului.

Cu cât am acumulat mai multă energie negativă în suflet, cu atât abilitatea noastră de a înțelege, de a raționa corect în fiecare situație este mai scăzută.

Cu cât avem un nivel energetic mai înalt, cu atât crește abilitatea de a înțelege realitate și de a-i face față cu ușurință.

Prin practica de Nirvana yoga primim un flux de energie pozitivă în suflet, în minte și în corp. Această energie lucrează pe cele 3 paliere ajutându-ne:

 • Să ne vindecam corpul fizic de afecțiuni, să echilibreze funcțiile hipo sau hiper ale glandelor și ale organelor interne, să optimizeze metabolismul celular, diviziunea celulară.
 • Să atingem echilibrul interior: să eliminăm treptat gândurile negative, să avem emoții pozitive și o gândire rațională.
 • Să ne creștem nivelul energetic. În momentul în care se întâmplă acest lucru, toate problemele legate de un nivel energetic scăzut sunt eliminate, purificate.

De câte sesiuni este nevoie pentru a ajunge să ne relaxam mental? Și în ce constă o astfel de sesiune?

Fiecare persoană este diferită. Mintea fiecărei persoane este unică. Mintea este formată din suma experiențelor pozitive și negative pe care un suflet le-a avut în călătoria sa.

În funcție de abilitatea de a primi energie, oamenii se vor relaxa mai mult sau mai puțin. Cu cât mintea este mai activă, cu atât puterea de concentrare va fi mai mică. Dacă nu reușim să ne concentram în momentul prezent, la corpul nostru, la posturi, la respirație, atunci transformăm practica într-o sesiune de fitness și nu simțim relaxare mentală.

Dacă ne concentrăm pe interior, urmând ghidarea profesorului pentru fiecare etapă a tehnicii de yoga, atunci primim un flux de energie mare și simțim starea de relaxare și pace interioară.

În general, recomandăm mai multe ședințe la rând. De exemplu, un curs de yoga pentru începători are 5 ședințe în 5 zile consecutive.

Vă învățăm despre ce este yoga cu adevărat și practic, și teoretic. În sesiunile de practică facem exerciții dinamice, Salutul Soarelui, posturi de yoga, tehnici de relaxare profundă și pranayama – tehnici de respirație.

În sesiunile de teorie vă explicăm ce este Nirvana Yoga: despre minte, suflet, energie și despre cum putem vindeca acele suferințe interioare prin practică.

Odată ce se termină acest curs, vă încurajăm să încercați diferite tipuri de terapii: meditație, respirație, terapie prin sunet, mantre sau yoga prin dans.

Recunosc că mie personal îmi este tare greu să învăț cum e cu respirația profundă, însă ora de yoga prenatală cu tine chiar m-a ajutat enorm să dorm ca pe vremuri, când reușeam să dorm chiar și 14 ore neîntrerupte. Explică, te rog, ca să înțeleagă și mămicile care ne citesc, care sunt beneficiile practicii în timpul sarcinii?

Yoga prenatală este o binecuvântare atât pentru mamă cât și pentru bebeluș.

Pe mamă o ajută să se mențină în echilibru fizic: echilibru hormonal, lipsa durerilor de spate, oxigenarea plămânilor, respirația profundă și lentă. Pe plan mental și emoțional, o ajută să navigheze această perioadă cu liniște și pace interioară.

Pentru bebe, practica de Nirvana Yoga prenatal îl ajută să se dezvolte armonios la nivel fizic, mental și spiritual. Ajută la dezvoltarea abilităților sale cognitive și creative care se vor manifesta în primii ani de viață.

Din experiență proprie, îți pot spune că datorită practicii zilnice de Areiki și yoga prenatală am reușit să îmi mențin o stare de bine interioară, nu am lăsat gândurile negative să mă influențeze.

Guruji ne învață că în perioada de sarcină trebuie să avem un mediu pozitiv, să ne înconjurăm de oameni pozitivi, cu care rezonăm și neapărat trebuie să evităm oamenii și situațiile care ne încarcă negativ.

Simbioza energetică și fizică dintre mamă și făt înseamnă că orice stres și supărare a mamei este resimțită de bebeluș, afectându-i modul în care se dezvoltă.

A fi părinte este o mare responsabilitate și ne învață să renunțăm la părțile noastre negative.

Câte tipuri de yoga se practică la Nirvana Yoga?

Nirvana Yoga este una. Practicăm mai multe tipuri de tehnici în acest sistem, însă toate sunt bazate pe același sistem metafizic și filozofic. În ashram sunt peste 500 de cărți scrise prin revelații, cărți care ne învață despre adevărul creației, despre noi înșine și despre Dumnezeu. De la începutul creării acestui univers și până la sfârșit.

Tehnicile Nirvana Yoga sunt: Areiki – practica de vindecare cu energie și meditație, Meditația Amasana, Kriya – tehnici care vindecă dereglări psihosomatice, Pranayama – respirație, Asana – posturi, yoga prenatală și ramura de terapie yoga: pentru spate, pentru diabet, pentru probleme cardiace etc.

Practicile din sistem sunt diferite deoarece oamenii sunt la niveluri energetice diferite, cu obiective diferite și afecțiuni diferite.

Astfel, în funcție de nivelul energetic, recomandăm practica care se potrivește cel mai bine și care va da beneficii în cel mai scurt timp de practică.

Poate înlocui yoga vizitele la psiholog? Putem, prin yoga, să scoatem la suprafață puterea și încrederea necesare unei versiuni mai bune a noastre? 

Sigur! Nirvana Yoga este practica necesară pentru a ajunge la esența noastră. Dacă încercăm să rezolvăm mintea cu mintea, nu vom ajunge foarte departe. Deoarece ceea ce este necesar pentru a putea elimina negativitatea din minte este primirea de energie universală.

Doar așa putem scoate din rădăcină aspectele care produc gândurile negative sau inabilitatea de a înțelege de ce nu reușim să ne atingem obiectivele.

Oamenii în general încearcă să își explice în plan conștient de ce lucrul X sau Y nu este așa cum și-ar dori ei. Însă, făcând asta, ignoră un aspect fundamental a cine suntem noi în esență: suflet.

Aspectele negative pe care noi încercăm să le rezolvăm se află în subconștient și inconștient, laturi imposibil de accesat prin mintea conștientă. De aceea, căutând în amintiri rezultă în interpretări care produc și mai multă confuzie și suferință.

Faptul că suntem suflet, energie, picătura din ocean, înseamnă că doar primind energie putem elimina negativitatea interioară.

De ce există ea în interiorul nostru, asta uneori conștientizăm, alteori nu. Nu asta este important. Important este să o eliminăm. Căci scopul nostru nu este să găsim de ce-ul, scopul nostru este să ne creștem nivelul energetic pentru a înțelege cine suntem și care este obiectivul nostru.

Astfel, ne putem face ‘dharma’, ne putem îndeplini scopul cu care am luat viața în această conștiință.

Puterea și increderea le descoperim în interiorul nostru și astfel devenim noi înșine.

Devenim un instrument pentru energia universală să circule. Ajungem la nivelul unde mintea este complet purificată de negativ, permițând sufletului să se contopească energetic cu Dumnezeu.

Având în vedere că anul 2020 ne-a surprins cu ceva ce nu credeam că o să trăim prea curând, cum se desfășoară în prezent ședințele de yoga? Te-ai gândit să îi duci pe doritori/practicanți undeva în aer liber? 

Pandemia este într-adevăr o încercare grea de la nivel micro la nivel macro. Iar pe cei care au fost deschisi, cu siguranță i-a ajutat sa crească.

În această perioadă am mutat clasele online și a fost super. Beneficiul practicii de Nirvana Yoga este că, atâta timp cât ai o minte deschisă și practici cu mintea în momentul prezent, primești aceasta energie oriunde ai fi.

Și pentru noi a fost interesant să observăm beneficiile primite de studenții noștri în timpul acestor clase online.

Noi urmărim ce anunță autoritățile și ne ghidăm după declarațiile privitoare la numărul de cazuri noi. Vom decide pentru următoarele luni în funcție de cum evoluează situația.

Ar fi minunat să ne putem întâlni la iarbă verde, vă ținem aproape și vă invităm cu mare drag.

Acestea fiind spuse, la final de interviu te rog să adresezi un mesaj de suflet celor care ne-au citit și care încearcă parcă să își facă curaj pentru a practica yoga.

Ceea ce am învățat prin practica de Nirvana yoga a fost că orice problemă aș avea, oricât de grea ar părea, prin rugăciune și practică pot înțelege în interior care este acțiunea corectă.

Tot ceea ce trebuie să facem este primul pas. Vino la o ședință, ai experiența practicii. Nu ai nimic de pierdut, ci doar de câștigat. În interiorul tău este un univers vast, ai curaj și descoperă-l. Suntem alături de tine la fiecare pas!

Fii la curent cu activitatea Nirvana Yoga România pe Instagram și Facebook!

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *