Cosmin Ionescu este ceea ce ar trebui să fim cu toții – un luptător, un învingător. Nu, nu spun că trebuie să ajungem cu toții în ring, spun doar că trebuie să luptăm să fim cei mai buni, să fim niște optimiști și să nu uităm să ne bucurăm de fiecare zi pe care viața ne-o oferă.
Când am aflat că am o portiță deschisă spre a îi lua un interviu lui Cosmin Ionescu, pe care tocmai îl văzusem ieșind câștigător dintr-un meci, mi-am zis că ăsta este momentul potrivit să aflu răspunsul la întrebarea care mă tot roade de mică – cum poate cineva să fie atât de rezistent, psihic și fizic, încât să primească atâtea lovituri, să curgă atâta sânge, și totuși să rămână în picioare?!
Hai să începem cu începutul: de ce ți-ai ales această meserie?
Nu aș putea spune că este o meserie. Îmi place să o numesc “pasiune”. Nu fac asta ca să îmi câștig existența, ci o fac pentru că mă atrage acest gen de sport.
Este o pasiune care implică violența fizică (violență fizică promovată la tv). Cum vine asta? Cum poate asta să fie o pasiune?
Când eram mic urmăream Galele de Kick Boking și așa a început totul. Cu toate astea, eram un copil liniștit, nu mă băteam cu colegii sau în fața blocului. Acum trăim vremuri în care copiii nu mai sunt atât de atrași de sport, preferă să își petreacă timpul în casă, în fața calculatorului… Refuză să facă sport chiar și la școală, astfel ajung să nu știe nici măcar să alerge pe stradă… după microbuz, spre exemplu.
Ai mai cochetat și cu alte sporturi?
Da, când eram mic am practicat lupte greco-romane, deci tot în zona aia, tot ceva legat de pasiunea mea.
Cât este, în realitate, de dureros?
Bătaia doare și lasă urmă. Este normal să simți durere atunci când primești o lovitură, suntem carne, nu suntem fier, însă nu se poate vorbi de o durere insuportabilă. Vorbesc în cazul meu, pentru că am un corp mai rezistent și nu simt loviturile atât de puternic.
Crezi că ai devenit mai rezistent datorită orelor de antrenamente?
Te ajută foarte mult și antrenamentele, dar consider că trebuie să fii înzestrat și cu calități native.
Ți-a fost frică vreodată de ce se poate întâmplă în timpul unui meci?
Sunt un optimist. Dacă nu ești un optimist, nu ai ce căuta în ring. Trebuie să pleci de la premiza că tu o să câștigi meciul ăla, că ești cel mai bun, că ai controlul asupra meciului.
De la ce vârstă profesezi?
De 7 ani, de când am și început să merg la sală. Este sala antrenorului Gabriel Bota, primul meu antrenor și cel mai bun antrenor 🙂
Ce sentimente te încearcă înainte să urci în ring?
Este un amalgam de sentimente. Cu toții avem emoții, cine zice că nu are, minte. Doar că trebuie să înveți să îți controlezi aceste emoții, să le stăpânești. Din fericire, odată cu începerea meciului acestea dispar. Îmi doresc să fie un meci bun și un final spectaculos, să-i fac fericiți pe cei prezenți prin evoluția mea din ring.
Ai un ritual înainte de meci?
Nu. Încerc să mă păstrez liniștit, lucid și să fiu concentrat.
Ai timp să te gândești la ceva când ești în ring?
Da. La următoarea lovitură (n.r: râde) și la cum să îmi pun jos adversarul cât mai repede.
Cum te privesc oamenii care știu că te lupți în ring?
Oamenii apreciază valoarea, în primul rând. Te apreciază ca sportiv. Și astfel ajungi să cunoști tot felul de oameni interesanți, din diverse domenii.
Care este cea mai mare realizare a unui luptător?
Cea mai mare realizare a unui luptător este, cred eu, să câștige centura în cel mai tare turneu. Să fie Numărul 1.
Câte meciuri pierdute ai avut până în prezent?
La nivel profesionist – 4.
Ți s-a întâmplat să fii provocat în afara ringului, pe stradă, din cauza statutului pe care îl ai?
Nu. Și nici nu provoc.
Ești tată de fetiță, dar dacă ai avea un băiat, l-ai încuraja să te urmeze?
Dacă îi place, de ce nu?! Dar l-aș încuraja în primul rând să facă sport, nu neapărat un sport de contact. Fetița mea este implicată în activitățile sportive adecvate vârstei de ani. Sportul joacă un rol extrem de important în viața oricărui om, prin sport ne menținem sănătoși atât fizic, cât și psihic.
Recomanzi sportul de contact?
Îl recomand din mai multe puncte de vedere. Nu neapărat să se facă de performanță, pentru că este un sport dur, într-adevăr, ci cine vrea să îl practice, să îl practice pentru el. Trebuie să aibă în vedere că atunci când ajunge în sala de antrenamente este important să lase toate problemele afară și să se detașeze, să uite de tot.
Te ajută când ești nervos?
Da, clar! Te ajută în general. Pleci de la sală mai linilștit, gândești mai limpede, ești mai lucid. Ajută și la mișcare.
Dacă medicii ți-ar da verdictul: nu mai ai voie să lupți. În ce direcție te-ai îndrepta?
Aș rămâne pe poziții, doar că aș coborî din ring și i-aș antrena pe cei care vor să facă acest sport.
Care sunt avantajele acestui sport? Ce satisfacții îți aduce?
Cunoști oameni din diferite domenii, oameni care te apreciază și te respectă, și reușești astfel să legi prietenii frumoase. În plus, tu ajungi să îți conștientizezi valoarea.
Ce alte pasiuni ai?
Îmi place să călătoresc și să descopăr locuri noi, îmi place să merg la munte și să schiez, îmi place înotul.. mai pe scurt, sunt pasionat de tot ce implică mișcare și ține de sport. Iar o altă pasiune și, în același timp, o metod de relaxare, este pescuitul. Îmi place să merg la pescuit în Deltă.
Dacă într-o zi, mergând pe stradă, din mulțime L-ai vedea pe Dumnezeu zâmbindu-ți, ce ai face?
Mi-aș spune că trebuie să merg la psiholog.